Slovinsko

03.10.2016 14:05

          Krásná malá země, která oplývá až 3 tis, m vysokými horami , ale také 4O km mořského pobřeží, turisticky intenzivně využívaného .Země, jejíž oblast Kraňsko je kolébkou Kraňské včely, chované nejen v převážné části Evropy.Slovinsko si této skutečnosti velmi váží a pečuje o zachování genetické čistoty svých chovů . Kontrola plemenářské práce je ve Slovinsku intenzivní a důsledná.Hornatý charakter území Kraňska ,a celého Rakousko Italského příhranič je mimořádě vhodný pro včelaření a pro chovatelskou práci. Chová se ve výškách až 2000 m n.m .Vysoké hřebeny a dlouhá hluboká údolí umožňují udržovat čisté vybrané linie.V těchto podmínkách není třeba používat inseminaci a ve Slovinsku se také nepoužívá .Přirozeně pářené matky jsou také vitálnější než oplozované uměle .

          Slovinci mají ke včelařství silný citový i estetický přístup .V publikaci Slovinská kraňská včele píší :Včelařsvíí není pro nás jen ekonomický faktor,ale také pozoruhodná část životního stylu a kulturního dědictví
slovinského lidu.

Na druhé straně dokáží si svoji práci a včelí produkty i náležitě ocenit , Např. med prodávají za trojnásobné částky než si dovolí naši včelaři .