Med z Blanska

20.05.2015 13:18

Jaký je med z Blanska ? Té nejlepší kvality .

 

Lokalita ze které naše včely med získávají je vzdálena od znečišťujících vlivů velkoměsta a okolní příroda není postižena ani zemědělskou činností .V doletu včel se nepěstují žádné zemědělské plodiny , takže se zde nepoužívají žádné chemické prostředky na hnojení , nebo ochranu rostlin . Zkrátka , kolem je kus čisté přírody, která poskytuje med ekologické kvality . Z čeho naše včely med sbírají ? V časném jaru jsou to vrby, jívy , olše a řada keřů například hojné hlohy . V okolních obcích ovocné strom i kaštany . První vydatnější snůšku poskytují javory. Nejprve vzácnější javor mléčný a po něm javor klen . Javor klen bývá hlavním zdrojem nektaru a často i medovice . Takže první med , který Vám nabízíme je smíšený ze všeho co dosud kvetlo ,ale převážně javorový . Okolní krajina je poměrně chudá na včelí pastvu . Okolní louky sice hojně kvetou , ale sotva stačí na obživu samotných včel . Navíc jsou zpravidla v nejvyšším květu posekány . Nikde u nás louky neposkytují dostatek medu . Často nabízený luční med je jen reklamní podvod . Dalším zdrojem medu kolem nás jsou lípy . A stejně jako u javorů, poskytují nektar a často taky medovici . Takže med , který Vám můžeme od července nabídnou je převážně lipový . Snůška u nás včelám končí začátkem srpna

 

A v čem člověku med prospívá ? V lidovém léčitelstv je odedávna hojně využíván při nemocích z nachlazení . Je také zdrojem mnoha biologicky aktivních látek. Obsahuje významné množství dobře vstřebatelných minerálních látek. Příznivě působí na dobrou srdeční činnost a při nemocích žaludku i střev. Zmírňuje alergickéreakce na pyl . Má významné místo v prevenci a celkové výživě .

 

Tuhnutí medu je jeho charakteristickou vlastností !

 

A ještě jeden jednoduchý ale užitečný recept nakonec . Do petlahve dáme asi ½ l vody a asi 15 dkg medu /dle chuti / a jako v šejkru se med rychle rozpustí . Přidáme celý citron a dostaneme tu nejlepší a nejzdravější limonádu pro děti i dospělé . přidáním většího podílu medu dostaneme významný energetický nápoj pro sportovce.